sk-Sladké a voňavé
Za čokoládou a sýrem do Švýcarska, Bára Stluková
Málokoho by před dvěma sty lety napadlo, že jedním ze symbolů svobodného státu uprostřed Evropy, hornatého Švýcarska, se stane čokoláda. Tehdy si nikdo ani nespojoval čokoládu s mlékem, ale dnes je toto spojení nejpřirozenější a Švýcarsko dala historii čokolády taková jména jako je François-Louis Cailler, Daniel Peter, Henri Nestlé, Philippe Suchard, Charles-Amedee Kohler, Rodolphe Lindt, Jules Sechaud... Čokoláda se brzy stala také důležitou součástí švýcarské ekonomiky. Již v roce 1912 dosáhl podíl Švýcarska na světovém obchodu s čokoládou podílu 55%. Švýcaři svou čokoládu milují, průměrná spotřeba je neuvěřitelných 11 kg čokolády na 1 obyvatele Švýcarska za rok.
Při zájezdu Čokoládovým expresem za čokoládou a sýrem do Švýcarska strávíme dva poznáváním horské krajiny a pohádkových měst a třetí den vyrazíme na voňavou cestu. V historickém vagónu máte pocit, že ve vedlejším kupé popíjí horkou čokoládu Hercule Poirot, ale než vláček z Montreux vyšplhá první stovky metrů na svah nad Ženevským jezerem, usměvavá stewardka vám již nabízí teplý nápoj a croissant, samozřejmě plněný čokoládou značky Cailler. Čokoládovna Cailler je cílem této romantické cesty, ale abychom dostali na čokoládu opravdu velkou chuť, nejprve se zastavíme v Gruyéres. Nemalebnější švýcarská vesnice je nejen krásnou ukázkou alpské architektury se zachovalým hradem a řadou muzeí (včetně autora filmového vetřelce výtvarníka Gigera), ale také domovem slavného sýra gruyére, který zná každý milovník fondue. Třešínkou, či spíše pralinkou na dortu zájezdu je samotná návštěva čokoládovny Cailler. Zakladatel nejstarší švýcarské čokoládové značky se narodil již v roce 1796, vyučil se v Itálii cukrářem a v roce 1819 v rodném Vevey založil první továrnu na čokoládu. Současné sídlo společnosti v Brocu bylo postaveno v roce 1910 a mimořádné návštěvnické centrum nás provede celou historií čokolády. Vydáme se do pralesa a s prvními kakaovými boby na zaoceánskou plavbu, navštívíme dvůr Ludvíka XIV. i rozlehlé alpské louky, na nichž se pasou krávy, dávající svým mlékem čokoládě jemnost. Projdeme si 200 let práce v továrně i v kancelářích a na konci cesty čeká velká ochutnávka všech druhů čokolád značky Cailler. Samozřejmě si lze na místě i vše, co ochutnáme, zakoupit. A po sladkém dni a návratu do Montreux ještě relaxovat u Ženevského jezera nebo navštívit muzeum skupiny Queen.